Jak poprawnie grillować w piekarniku?

Czy tryb grilla w piekarniku to konieczność, czy kaprys? Z tego artykułu dowiesz się, jak ważna jest ta funkcja podczas gotowania. Pomoże to w wyborze i zakupie wysokiej jakości wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego.

Grillowanie w piekarniku - funkcje

Prawie wszystkie modele nowoczesnych piekarników są wyposażone w grill. To dodatkowy element grzejny, zlokalizowany w górnej części urządzenia. Jego głównym zadaniem jest wytworzenie wysokiej temperatury, która umożliwia grillowanie w piekarniku. Przygotowane w ten sposób potrawy są delikatne i soczyste w środku. Grill może być gazowy, elektryczny lub działać na podczerwień. Ten ostatni jest bardziej powszechny w piekarnikach elektrycznych.

Jak grillować w piekarniku gazowym i elektrycznym

Grill może być obecny jednakowo w piekarnikach gazowych i elektrycznych. Pierwsza opcja znajduje się w piekarnikach z dość skromnym zestawem funkcji. Zwykle w dolnej części urządzenia znajduje się palnik do szybkiego nagrzania powierzchni. Grill jest używany, gdy zachodzi potrzeba podsmażenia lub przyrumienienia potrawy. Ten element grzejny znajduje się w górnej części urządzenia.

Wiele piekarników jest wyposażonych w tryb konwekcji. Dzięki wbudowanemu wentylatorowi gorące powietrze wewnątrz urządzenia porusza się równomiernie. Urządzenia z tego typu grillem posiadają czasem dodatkowy element – rożen. Choć po użyciu trzeba będzie włożyć więcej wysiłku w czyszczenie urządzenia, to jest to optymalne rozwiązanie, jeśli chodzi o to, jak grillować w piekarniku.

Grill w piekarniku elektrycznym może wykorzystywać dwa rodzaje grzałek: elektryczną lub na podczerwień. W pierwszym przypadku rolę elementu grzejnego pełni spirala elektryczna, w drugim - lampa halogenowa. Obie opcje działają poprzez podłączenie urządzenia do sieci. Grill elektryczny jest często wyposażony w timer. Grill wykorzystujący do pracy ciepło z lamp halogenowych szybciej się nagrzewa i stygnie, dlatego jest uważany za bezpieczniejszy i bardziej ekonomiczny. Wszelkie potrawy przyrządzane na konwencjonalnym grillu można również przyrządzać na grillu elektrycznym.

Piekarnik z funkcją grilla - rodzaje

Najczęściej w piekarniku, produkty można układać na całym obszarze. Gotowanie najlepiej wykonywać na górnych poziomach, umieszczając patelnię na tłuszcz od dołu. Do układania jedzenia można używać tradycyjnych blach i patelni do pieczenia, naczyń do pieczenia i innych przyborów.

Piekarnik z funkcją grilla może mieć specjalną podstawę do grillowania potraw. Mały na zewnątrz przypomina zygzak, służy do przygotowania niewielkiej ilości jedzenia. Element grzejny znajduje się w górnej części piekarnika.

Podczas korzystania z małego grilla włączana jest tylko środkowa część całej grzałki. Produkty należy umieścić bezpośrednio pod sekcją, w przeciwnym razie nie zostaną w pełni zgrillowane. Ta funkcja jest odpowiednia do gotowania kiełbasek, tostów, kanapek, niewielkiej liczby potraw lub płaskich potraw.

Turbogrill polega na wspólnym działaniu górnego grilla i wbudowanego wentylatora. Ta funkcja występuje głównie w piekarniku elektrycznym. Jest bardzo popularna, ponieważ umożliwia grillowanie dużych porcji i dość dużych produktów (świnia, mięso dużego drobiu itp.). Obecność wentylatora pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło. Ten tryb różni się od dwóch poprzednich temperaturą grillowania.

Konwekcja wymuszona – ciekawa funkcja grilla w piekarniku

Obieg w piekarniku jest tu wymuszany przez wentylator. Naczynie jest owiewane ogrzanym powietrzem ze wszystkich stron. Ta funkcja grilla w piekarniku uniemożliwia przypalenie potrawy od dołu, a na wierzchu pojawia się złota skorupa. Konwekcja jest zwykle wywoływana przez urządzenie wentylacyjne wbudowane w tylną ścianę. Gdy wentylator jest włączony, objętość piekarnika jest wykorzystywana tak wydajnie, jak to możliwe, nawet jeśli jednocześnie piecze się kilka potraw na różnych wysokościach, umieszczonych jedno nad drugim.

grillowanie w piekarniku

Grillowanie w piekarniku elektrycznym – alternatywne sposoby

Piekarnika gazowego z grillem gazowym można używać również przy wyłączonej konwekcji. Takie grillowanie w piekarniku elektrycznym można stosować do:

• Pieczenia dużych potraw: na przykład całego kurczaka lub ciasta.

• Suszenia produktów z dużą ilością wydzielanych soków.

Grillowanie odbywa się za pomocą promieniowania cieplnego generowanego przez grzałkę umieszczoną nad naczyniem. W niektórych piekarnikach możliwe jest grillowanie z użyciem szpikulca.

Podczas grillowania kurczaka za pomocą szpikulca należy je umieścić dokładnie na środku. Środek ostrożności pomoże uniknąć sytuacji, w której rożen zatrzymuje się z powodu przeciążenia silnika. Przy wyborze ważne jest, aby wziąć pod uwagę moc silnika, która rzadko jest podawana w opisie technicznym.

Wewnątrz piekarnika szpikulec jest wkładany do specjalnie do tego przeznaczonych otworów. Nadaje się do grillowania kurczaka i innych mięs. Specjalny silnik zapewnia ciągłe obracanie się szpikulca i równomierne rozprowadzanie ciepła. Zdecydowanie należy zwrócić uwagę na piekarniki ze szpikulcem, który znajduje się ukośnie - jest dłuższy niż ten przytwierdzony równoległy do ścian.