Jaka powinna być odpowiednia temperatura w zamrażarce?

W nowoczesnych lodówkach przeznaczonych do użytku domowego zamrażarka może utrzymywać temperaturę od -6˚C do -25˚C. Jak dostosować i ustawić optymalną temperaturę w zamrażarce?

Jaka temperatura w zamrażarce jest możliwa?

W zależności od marki i jakości sprzętu możliwe są różne tryby zamrażania i zakresy temperatur.

  • W większości nowoczesnych urządzeń dostępne są 3 tryby zamrażania: niski poziom ze wskaźnikiem -14˚С dla małego obciążenia, średni poziom w zakresie  od -20 do -24 stopni i szybkie zamrażanie od -24 do -30 stopni Celsjusza.
  • W lodówkach marki LG wskaźniki zależą od klasy urządzenia. W modelach jednokomorowych komora zamrażarki utrzymuje temperaturę -6 ... -12 stopni Celsjusza. W modelach dwukomorowych zakres wzrasta do -26˚ Celsjusza.
  • W urządzeniach Samsung użytkownicy mogą ustawić temperaturę w zakresie -14˚С ... -25˚С.
  • Lodówki domowe Indesit umożliwiają ustawienie temperatury w zamrażarce od -18 do -26 stopni Celsjusza.
  • W wolnostojących zamrażarkach skrzyniowych stosowanych w punktach gastronomicznych temperatura może spaść do -45 stopni Celsjusza.

Jednak jaka temperatura w zamrażalce jest optymalna?

Większość producentów urządzeń chłodniczych do użytku domowego wskazuje, że optymalna temperatura dla zamrażarki to -18 stopni Celsjusza.

W ubiegłym wieku za optymalną temperaturę do przechowywania mrożonej żywności uznano -10°C. Jednak dziś wskaźnik ten uległ zmianie. Pod koniec lat 30. Amerykańskie Stowarzyszenie Owoców i Warzyw zaproponowało 0°F (-17,8°C) jako standard przechowywania mrożonej żywności. Jakiś czas później ta temperatura -18°C, została określona jako standard przechowywania mrożonek w zamrażarce.

Zatem jaką temperaturę ustawić w zamrażarce? W 1964 roku Międzynarodowa Akademia Chłodnictwa zalecała -18°C jako minimalną temperaturę przechowywania mrożonek. Następnie na podstawie przyjętego w 1967 r. Kodeksu Praktyki Mrożonej Żywności Komisja Europejska stworzyła własną dyrektywę dotyczącą szybkiego zamrażania żywności, a w 1989 r. do przechowywania mrożonej żywności wprowadzono minimalny poziom temperatury -18°C.

Tak niskie temperatury w zamrażarce zmniejszają szybkość reakcji chemicznych i rozprzestrzenianie się mikroorganizmów. Chociaż nie ma dokładnej zależności między szybkością reakcji a spadkiem temperatury, często do obliczeń stosuje się regułę van't Hoffa, która z pewnym błędem może wykazać zależność temperatury do szybkości procesów chemicznych w produktach ( szybkość reakcji chemicznych podwaja się przy każdym wzroście temperatury o 10°C).

Eksperci odkryli, że w niskich temperaturach w zamrażarce (od -30°C do -18°C) szybkość reakcji chemicznej w owocach i warzywach spada od dwóch do trzech razy. W przypadku substancji wrażliwych oznacza to, że zawartość witamin spada znacznie szybciej w wysokich temperaturach niż w optymalnych. Po roku przechowywania w temperaturze -12°C zawartość witaminy C w warzywach wynosi około 20% zawartości żywności przechowywanej w zamrażarce w temperaturze -18°C. Jednocześnie im zimniejsze powietrze w zamrażarce, tym lepsza jakość mrożonej żywności.

Wartość -18°C to kompromis pomiędzy jakością jedzenia a zużyciem energii, gdyż niższe temperatury prowadzą do wzrostu zużycia energii przez urządzenie. Mimo to w niektórych sytuacjach sensowne jest zmniejszanie lub zwiększanie temperatury. Aby określić optymalną temperaturę zamrażarki, zwróć uwagę na następujące czynniki.

temperatura w zamrażarce

Jak ustawić temperaturę w zamrażarce w zależności od obciążenia?

Kluczowym czynnikiem przy wyborze odpowiedniego ustawienia temperatury w zamrażarce jest ilość przechowywanej w niej żywności. Jeśli nie wiesz jak ustawić temperaturę w zamrażarce, to trzymaj się następujących zaleceń:

  • Jeśli komora jest zapełniona mniej niż w połowie, -12˚С ... -14˚С wystarcza do zamrażania i długoterminowej konserwacji produktów. Pozwoli to na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej bez powodowania rozmrażania i psucia się żywności.
  • Jeśli większość półek w zamrażarce jest wypełniona, a większość produktów w niej to produkty mięsne, optymalny zakres temperatur wyniesie -18˚С ... -24˚С. W takich warunkach produkty będą przechowywane przez kilka miesięcy bez utraty jakości.
  • Jeśli potrzebujesz szybko zamrozić jagody, owoce lub inne produkty, powinieneś ustawić tryb szybkiego zamrażania, który odpowiada temperaturze -24 ... -30 stopni Celsjusza. Ten sam tryb należy ustawić po pierwszym włączeniu zamrażarki przed załadowaniem do niej żywności.

Rodzaj produktów i czas przechowywania

Zmiana temperatury nawet o kilka stopni może spowodować nie tylko pogorszenie smaku mrożonek i utratę niektórych składników odżywczych, ale także skrócenie okresu przydatności do spożycia. Na przykład w temperaturze -18 stopni Celsjusza mięso przechowuje się przez około 6 miesięcy, a wraz ze wzrostem wskaźnika do -12 czas jego przydatności do spożycia skraca się do jednego tygodnia. Okres przechowywania ryb waha się od tygodnia do kilku miesięcy. Z tego powodu przy ustawianiu trybu w zamrażarce należy wziąć pod uwagę zakresy temperatur zalecane przez producentów żywności.