Czy można pasteryzować w piekarniku? Czy słoiki można sterylizować i pasteryzować w kuchence mikrofalowej? Jak prawidłowo przebiegają procesy sterylizacji i pasteryzacji? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Sterylizacja i pasteryzacja w piekarniku
Wiele osób utożsamia słowa „pasteryzacja” i „sterylizacja”, ale jedyną wspólną cechą tych procesów jest to, że wymagają ciepła i mają na celu wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Jednak nie są one takie same.
Słoiki i pokrywki należy wysterylizować przed pasteryzacją. Jest to proces, który pomaga uzyskać idealnie czyste słoiki do przechowywania produktów – pod wpływem wysokiej temperatury bakterie, które mogły pozostać na powierzchni słoika po umyciu, giną. Pasteryzacja w piekarniku słoików to ostatni etap obróbki cieplnej. Podczas pasteryzacji zawartość konserw w sterylnych słoikach jest podgrzewana w celu zabicia zawartych w nich bakterii, które mogą przyczynić się do fermentacji i psucia się konserw.
Czy możliwa jest pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem?
Zwykle do sterylizacji słoików używa się kuchenki, ale żywność w puszkach można również pasteryzować za pomocą piekarnika. Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem pozwala uniknąć nadmiernej wilgoci w kuchni, a także pasteryzować więcej słoików jednocześnie, niż byłoby to możliwe, podgrzewając słoiki na kuchence. Wadą kuchenki gazowej jest też to, że temperatura jest tu nierówna, w wyniku czego słoiki nagrzewają się nierównomiernie. Może to spowodować przegrzanie i pęknięcie słoików.
Czy słoiki można sterylizować i pasteryzować w kuchence mikrofalowej? Możesz być zaskoczony, ale odpowiedź brzmi: tak. Kuchenki mikrofalowe również nadają się do sterylizacji i pasteryzowania. Aby wysterylizować słoiki, musisz włożyć szklankę do połowy wypełnioną wodą. Z kolei do pasteryzacji słoików zawarty w nich płyn (marynata, syrop) powinien zajmować tylko 2/3 objętości, aby zawartość słoika nie wylewała się poza brzegi podczas procesu podgrzewania.
Jak przygotować pasteryzowanie słoików w piekarniku?
Przygotowania do pasteryzacji, rozpoczynamy od dokładnego umycia i przygotowania produktów. Warzywa należy myć w chłodnej bieżącej wodzie. Sprawdź, czy nie ma na nich pozostałości ziemi. Następnie umyty produkt wkłada się do miski. Czyste i suche warzywa układamy ciasno w słoikach. Zawsze musisz zostawić szczelinę, ponieważ po podgrzaniu każdy produkt się rozszerza. Następnie puste miejsca należy przykryć pokrywką, aby odizolować warzywa od brudu i kurzu.
Pasteryzowanie słoików w piekarniku wymaga przygotowania marynaty. Do tego celu nigdy nie używaj soli morskiej ani jodowanej. Wystarczy zwykła sól kamienna. Następnie marynatę należy doprowadzić do wrzenia, wlać do pojemnika z warzywami i przykryć pokrywką. Następnie sterylizujemy słoik.
Jak pasteryzować w piekarniku słoiki z warzywami
Zanim dowiemy się jak pasteryzować w piekarniku słoiki, musimy je wysterylizować. Ustaw temperaturę piekarnika na około 150 stopni. Gdy temperatura osiągnie żądany poziom, musimy „złapać czas”:
• Dla objętości 0,5 litra 10 min.
• 1 litr - 15 minut.
• 2-3 litry - 20-25 min.
Następnie wyjmujemy słoiki jeden po drugim i natychmiast je okrywamy. Pokrywki można natychmiast sterylizować w tym samym piekarniku, ale nie przykrywać słoika.
Pasteryzacja w piekarniku mięsa – podstawowe zasady
Podczas pasteryzacji to nie słoiki są podgrzewane, ale ich zawartość. Oznacza to, że ogórki, pomidory, sałata, leczo, sosy, kompoty i inne przetwory powinny już znajdować się w słoikach w takim stanie, w jakim mają być przechowywane zimą. To samo tyczy się procesu, jakim jest pasteryzacja w piekarniku mięsa. Kolejność czynności jest tu następująca:
• Ułóż słoiki pionowo na ruszcie lub blasze do pieczenia, aby się nie dotykały.
• Piekarnik powinien być zimny.
• Włącz piekarnik i ustaw go na temperaturę 90-120 stopni. Czas pasteryzacji zależy od objętości słoika - 0,5 l - 10 minut, 750 ml - 15 minut, 1 l - 20 min.
We wszystkich przypadkach należy wyjąć słoiki po podgrzaniu i postawić je na suchej powierzchni, natychmiast zakręcić pokrywki i pozwolić im powoli i stopniowo ostygnąć. Większe słoiki przykryj grubym kocem.