Lodówka to niezbędny element nowoczesnej kuchni. Jeśli zainstalujesz lodówkę poprawnie, wydłuży się jej okres eksploatacji. Dlatego tak ważne jest właściwie wypoziomowanie urządzenia.
Poziomowanie lodówki – jak ją przygotować do instalacji
Przed zainstalowaniem lodówki w kuchni należy zapoznać się z instrukcjami. Niektóre rozwiązania w przypadku nowoczesnych urządzeń, wymagają specjalnych warunków i dodatkowych zasad instalacji. Ta kategoria obejmuje na przykład inteligentną lodówkę. Instalując lodówkę, zadbaj o to aby kabel był bezpiecznie przymocowany do tylnej ściany. Do gniazdka można podłączyć lodówkę dopiero po 12 godzinach. Czas ten zależy od sposobu transportu. Jeśli lodówka była przechylona, czas ten wzrasta do około 24 godzin. Dopiero potem można podłączyć ją do gniazdka. Gniazdo musi być uziemione.
Instalując lodówkę, musisz wybrać płaską, antypoślizgową i solidną powierzchnię. Jeśli betonowa podłoga jest wyłożona kafelkami, to możesz postawić lodówkę gdziekolwiek. Jeśli wykładzina podłogowa jest wykonana z materiałów drewnianych, upewnij się, że będą w stanie utrzymać ciężar urządzenia. Po wybraniu miejsca możemy wykonać poziomowanie lodówki. Podczas zdejmowania opakowania ochronnego z urządzenia należy upewnić się, że zawiera ono wszystkie elementy i podzespoły.
Jak wypoziomować lodówkę, aby ustrzec się problemów?
Jeśli podstawa, na której stoi lodówka jest niestabilna, to wibracje będą się rozprzestrzeniać wzdłuż podłogi.
W niektórych przypadkach do podłączenia lodówki będziesz potrzebować specjalnych narzędzi. Może to być:
• Klucz, służącym do regulacji wysokości nóg.
• Poziomica do ustawiania urządzenia w płaszczyźnie poziomej i pionowej.
• Jeśli urządzenie ma kostkarkę do lodu, będziesz musiał podłączyć ją do rurociągów z doprowadzeniem wody.
• Taśma do uszczelniania połączeń węża z rurami.
• Wkrętak do montażu elementów dekoracyjnych na skrzydle drzwi urządzenia, jeśli lodówka jest zabudowana.
Musisz też wiedzieć jak wypoziomować lodówkę. Bo tylko wtedy jest w stanie działać z pełną wydajnością. Zatem:
• Montujemy lodówkę we właściwym miejscu.
• Sprawdzamy, czy szczelina wentylacyjna z tyłu i przyległych ścian jest w odpowiedniej odległości.
• Sprawdzamy poziomicą, czy lodówka stoi prosto.
• Przednie nóżki powinny być lekko uniesione, aż lodówka przechyli się do tyłu o około 2 stopnie. Takie nachylenie wystarczy na zwykłą osłonę drzwi.
• Pomiędzy urządzeniem a ścianą lub meblami musi być odległość większa niż 10 cm, aby zapobiec przegrzaniu lodówki.
• Lodówka musi być wypoziomowana, bez zniekształceń. Dzięki temu drzwi zamkną się płynnie, a podczas pracy nie będzie dodatkowego hałasu.
Instalacja wbudowanej lodówki przebiega zgodnie z tą samą zasadą. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na górną część elewacji. Powinna być przymocowana dokładnie na całym obwodzie.
W każdej kuchni są cztery miejsca, w których niepożądane jest podłączenie lodówki.
• Zbyt blisko okna. Ultrafiolet odbarwia wygląd obudowy lodówki i zmniejsza jej wydajność.
• W pobliżu grzejników, piekarników, pieców. Z powodu przegrzania urządzenie częściej się psuje. Zachowaj odległość co najmniej pół metra od źródeł ciepła. Jeśli takie „sąsiedztwo” jest nieuniknione, folia odbijająca ciepło pomoże zabezpieczyć lodówkę.
• Blisko zlewu. Rozpryski na gnieździe i obudowie powodują zwarcie.
• Na balkonie. W przypadku sprzętu tego typu wilgotność w pomieszczeniu powinna być mniejsza niż 80%, a temperatura powinna wynosić do + 32 °.
Programowanie i wypoziomowanie lodówki – najczęstsze błędy
Jeśli chcesz uniknąć psucia się produktów i zapewnić lodówce właściwe warunki do pracy, nie wystarczy wypoziomowanie lodówki. Musi być ona też właściwie zaprogramowana. Ustawienia fabryczne nie są odpowiednie dla wszystkich grup produktów. W zależności od modelu regulator może być:
• Elektroniczny - z ekranem cyfrowym lub dotykowym. Przy sterowaniu elektronicznym na kole są symbole od 1 do 7, które wskazują skalę zimna: gdzie 1 to poziom minimalny, 7 to maksymalny. Zaleca się ustawienie cyfry 3 - to wystarczy dla większości produktów. Wskaźniki powyżej 3 sprawiają, że urządzenie pracuje przy dużym obciążeniu, które zużywa system i dużo energii elektrycznej;
• Mechaniczne - jest to koło z wartościami cyfrowymi. W przypadku lodówek tego typu zaleca się zakup termometru w celu umieszczenia go w komorze i dokładniejszego kontrolowania reżimu temperatury. Optymalna temperatura dla lodówki to +2°–+8°, dla zamrażarki – -16°/-24°.
Jeśli zainstalujesz lodówkę prawidłowo i przestrzegasz zasad użytkowania, możesz zagwarantować sobie nieprzerwaną pracę urządzenia przez 10 lat lub dłużej. Jednak niektóre błędy już na poziomie instalacji lodówki, skracają jej żywotność. Zapamiętaj więc:
• Po transporcie lodówka włącza się po 4 godzinach, nie wcześniej.
• Lodówkę z funkcją No Frost po transporcie należy wyłączyć w pomieszczeniu na 6-12 godzin, aby dostosowała się do temperatury.
• Po transporcie należy sprawdzić obudowę, przewód i wtyczkę. Defekty mogą mieć wpływ na działanie sprzętu.
• W niektórych przypadkach, w celu zamocowania lodówki w wymaganej pozycji, konieczne jest zamontowanie małej podkładki piankowej, którą można umieścić w otworach pomiędzy ściankami agregatów.