Sposoby na czyszczenie piekarnika

Znajomość zasad czyszczenia piekarnika to gwarancja higieny w kuchni, a także zachowania sprawności urządzenia oraz ochrona potraw przed zepsuciem.

Jak wyczyścić piekarnik – rodzaje urządzeń

Zanim zaczniesz czyścić piekarnik, musisz wiedzieć, z jakim modelem masz do czynienia. Najpopularniejsze rodzaje piekarników to:

• Piekarnik samoczyszczący lub piekarnik pizolityczny. Kiedy jest nagrzany do bardzo wysokich temperatur, zamienia brud i resztki jedzenia w popiół, który następnie usuwa się szmatką.

• Piekarnik z panelami samoczyszczącymi. Jest pokryty porowatą emalią pochłaniającą brud.

• Klasyczny piekarnik wymagający ręcznego czyszczenia i odtłuszczania.

Różne rodzaje piekarników wymagają różnych metod czyszczenia. O ile w przypadku piekarnika samoczyszczącego z systemem czyszczenia pirolitycznego oraz piekarnika z panelami samoczyszczącymi wystarczy umyć wewnętrzne ruszty wodą z mydłem, o tyle w przypadku piekarnika tradycyjnego ważne jest zastosowanie specjalnego środka czyszczącego produktów, w tym naturalnych. Zatem jak wyczyścić piekarnik?

Czym wyczyścić piekarnik – naturalne sposoby

Proces czyszczenia należy rozpocząć od zmiękczania sadzy na wewnętrznych powierzchniach. W tym celu musisz:

• Rozgrzać piekarnik do około 150°C.

• Podgrzej wodę w rondlu i dodaj do niej szklankę octu.

• Garnek z wodą i octem wstawiamy do wyłączonego piekarnika i zostawiamy tam na około 3 godziny.

Po wykonaniu tych czynności, gdy piekarnik ostygł, wyjmij wewnętrzne ruszty i zanurz je w wodzie z detergentem. Ważne, abyś też wiedział czym wyczyścić piekarnik. Przejdź do czyszczenia wnętrza piekarnika, używając przy tym specjalnych środków czyszczących lub naturalnych produktów, takich jak woda z sodą. Procedura czyszczenia przebiega w tym przypadku następująco:

• Szczególnie dokładnie natrzeć miejsca najbardziej zanieczyszczone i pozostawić je na co najmniej godzinę.

• Za pomocą gąbki i szpatułki przystąpić do usuwania najstarszych osadów węglowych. Jeśli zdecydujesz się na wodę z sodą, pamiętaj, że czynność tę należy powtórzyć dwukrotnie.

• Następnie opłucz piekarnik i osusz go suchą ściereczką.

Jeśli chodzi o środki do czyszczenia piekarników, zwykłe odtłuszczacze służą tylko do regularnego czyszczenia i nie są w stanie usunąć starych zabrudzeń. Aby znaleźć odpowiedni środek do czyszczenia piekarników, przeczytaj wskazówki dotyczące stosowania na etykiecie. Po pozostawieniu środka na określony czas do działania usuń go ściereczką z mikrofibry: środek tworzy barierę ochronną na powierzchniach wewnętrznych, kratkach i szkle, co przez pewien czas zapobiegnie gromadzeniu się brudu.

Ręczne czyszczenie piekarnika

Czyszczenie piekarnika zależy od:

• Stopnia zanieczyszczenia.

• Modelu urządzenia.

Przy odrobinie brudu możesz wyczyścić piekarnik za pomocą narzędzi i produktów dostępnych w każdym domu, takich jak:

• Ocet.

• Proszek do pieczenia.

• Lateksowe rękawiczki.

• Woda.

• Szmatka.

• Plastikowa szpatułka.

Za pomocą tych urządzeń i produktów można wyczyścić świeży brud oraz piekarnik o umiarkowanym stopniu zabrudzenia. Ręczne czyszczenie piekarnika przeprowadza się następująco:

• Opróżnij piekarnik z całej zawartości: blach do pieczenia, rusztów, termometru.

• Przygotuj gęsty roztwór sody - pół szklanki sody i kilka łyżek wody, powinieneś otrzymać pastę.

• Załóż gumowe rękawice i nałóż pastę na wszystkie powierzchnie wewnętrzne, unikając elementów grzejnych. Nie szczędź pasty do najbardziej zanieczyszczonych miejsc.

• Pozostaw sodę oczyszczoną w piekarniku na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Kleik sodowy wchłonie cały brud.

• Wyczyść stojak i tace oddzielnie. Można to również zrobić za pomocą sody oczyszczonej lub zwykłego płynu do mycia naczyń.

• Następnego ranka lub po 12 godzinach przetrzyj piekarnik wilgotną ściereczką, usuwając zaschniętą pastę sodową wraz z tłuszczem i sadzą. Użyj plastikowej szpatułki, tam, gdzie trzeba zeskrobać brud.

Mycie piekarnika octem i kwasem

Możliwe jest też skuteczne mycie piekarnika octem.

• Przygotuj roztwór octu i nałóż go na miejsca, w których są jeszcze ślady sody i brudu.

• Teraz piekarnik należy wytrzeć do czysta i ułożyć ruszty i blachy do pieczenia.

Jest to najłatwiejszy i najtańszy sposób, chociaż może nie być najszybszy na wyczyszczenie piekarnika Dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas, dostępna jest inna metoda. Potrzebny ci będzie:

• Kwas cytrynowy.

• 70% ocet lub zwykły płyn do mycia naczyń.

• Duża miska lub głęboka blacha do pieczenia.

• Lateksowe rękawiczki.

• Wilgotna szmatka lub gąbka.

Najpierw usuwamy całą zawartość z piekarnika, z wyjątkiem rusztu. Rozgrzewamy piekarnik do 150-200 stopni. Napełnij miskę lub blachę do pieczenia wodą i rozcieńcz w niej kwas cytrynowy, lub 2 łyżeczki esencji octowej. Miskę lub blachę z roztworem wkładamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy na 40 minut: woda powinna się zagotować, a drzwiczki komory zaparować. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż blacha ostygnie, około 30 minut. Wycieramy piekarnik wilgotną szmatką, usuwamy stare plamy i smarujemy kwaskiem cytrynowym. Umieszczamy zawartość piekarnika na miejscu.

Jak wyczyścić bardzo brudny piekarnik domowym sposobem?

Inny stary „babciny” sposób jest przydatny, kiedy chcesz się pozbyć szczególnie silnych zanieczyszczeń. Potrzebne nam będzie:

• 200 mililitrów amoniaku.

• Mała miska na amoniak.

• Duża miska na wodę.

• 1 litr wody.

• Lateksowe rękawiczki.

• Szmatka lub gąbka.

Usuwamy zawartość piekarnika, z wyjątkiem rusztu. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Otwieramy okno. Do małej miski wlej amoniak, do dużej wlej wodę. Wyłącz piekarnik i wstaw do niego miseczki z amoniakiem i wodą. Czekamy, aż piekarnik ostygnie, zazwyczaj około pół godziny. Jeśli jednak zanieczyszczenie jest bardzo silne, pozostaw miskę z amoniakiem na noc. Czyścimy piekarnik i ścieramy wilgotną ściereczką, można dodać trochę sody. Wycieramy go do czysta i kładziemy na miejsce blachy do pieczenia. Nie zapomnij wytrzeć drzwi piekarnika. To idealna metoda, jeśli nie wiesz jak wyczyścić bardzo brudny piekarnik.

czyszczenie piekarnika

Niektóre nowoczesne modele piekarników można też czyścić wodą lub mają one funkcje samooczyszczania.

Wlej 0,5 litra wody do głębokiej blachy do pieczenia, włącz piekarnik na 100 ° C, wybierz tryb „Grzanie górne + dolne” i ustaw minutnik na 30 minut. Po pół godziny wystarczy przetrzeć wnętrze gąbką. Tę procedurę najlepiej wykonać bezpośrednio po każdym pieczeniu, w przeciwnym razie piekarnik wystygnie, a tłuszcz wyschnie i przyklei się, a do jego wyczyszczenia trzeba będzie użyć ostrzejszych produktów. Niektóre piekarniki mają funkcję samooczyszczania, która działa prawidłowo podczas gotowania, gdy temperatura przekroczy 150 stopni.

Wewnątrz piekarnika na górnej i bocznej ścianie zainstalowane są płyty katalityczne, zdolne do rozkładu spadających na nie elementów. Szczególnie tłustych. Uderzając w płytkę, rozdzielają się na dwa składniki – węgiel i wodę. Woda odparowuje, a węgiel zamienia się w popiół, który następnie wyciera się suchą szmatką bez środków czyszczących.

Inną metodą czyszczenia jest piroliza. Służy do eliminowania najtrudniejszych zanieczyszczeń, zamieniając je w popiół w ciągu kilku godzin. System działa w temperaturze 500 stopni. Po pirolizie wystarczy przetrzeć powierzchnie piekarnika wilgotną ściereczką, aby uzyskać idealną czystość.