Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa - co wybrać?

Świeży sok domowej roboty zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych, których nie mają soki w kartonach. Jeśli więc chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, czas na zakup sokowirówki lub wyciskarki do soków.

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?

Sokowirówki są szybkie i mogą przetwarzać duże ilości owoców. Składniki są najpierw ścierane na szybko obracających się ostrzach, a następnie odsączane z soku poprzez dociskanie miąższu do ścianek sita. Sok z sokowirówki jest wodnisty i mniej zdrowy niż z wyciskarki, ponieważ ta metoda pozbawia owoce niektórych witamin. Co więcej, płyn szybko traci składniki odżywcze, dlatego należy go wypić niedługo po przygotowaniu.

Z kolei wyciskarka wolnoobrotowa działa wolniej, ale dokładniej niż sokowirówki, dzięki czemu w soku jest znacznie więcej składników odżywczych i można go dłużej przechowywać. Sok z wyciskarki jest nie tylko zdrowszy, ale także gęstszy i smaczniejszy niż sok z wyciskarki.

Co zatem będzie lepsze sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa? Wszystko zależy od twoich indywidualnych potrzeb.

Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa

Rodzaje wyciskarek do soków

Jedna wysoka szklanka soku doda ci dodatkowej energii na resztę dnia. Aby go jednak przygotować, potrzebujemy specjalnego urządzenia. Zanim udamy się na zakupy, musimy jednak wiedzieć, że istnieją różne rodzaje wyciskarek do soków. Najpopularniejsza jest wyciskarka na zimno. Są najdokładniejszymi typami wyciskarek i wytwarzają bogaty w składniki odżywcze sok w porównaniu do sokowirówek odśrodkowych, ale są również wolniejsze i droższe. Są dostępne w odmianach pionowych i poziomych. Pionowe wyglądają ładnie, zajmują mniej miejsca na blacie i działają trochę szybciej, chociaż oba rodzaje są wolniejsze niż jakikolwiek inny rodzaj sokowirówki. Poziome produkują sok najlepszej jakości ze wszystkich wyciskarek dostępnych na rynku.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa do domowych soków?

Zatem jak działa wyciskarka wolnoobrotowa do domowych soków? Urządzenie rozdrabnia składniki wolno obracającą się śrubą (świdrem) i wyciska sok przez drobne metalowe sitko. Śrubowe maszynki do mielenia mięsa działają na podobnej zasadzie. Ostrożne kruszenie i powolne obracanie zapewniają najpełniejszą ekstrakcję soku. Modele poziome zewnętrznie przypominają maszynkę do mięsa i wymagają aktywnego fizycznego udziału użytkownika: produkty muszą być zmiażdżone i wepchnięte w szyję za pomocą specjalnego urządzenia. Cykl pracy takich urządzeń jest dłuższy niż w przypadku wyciskarek pionowych.

Jak działa sokowirówka do domowych soków?

Najpopularniejszą domową maszyną do robienia soków ze względu na niską cenę, są sokowirówki odśrodkowe. Rozdrabniają owoce i warzywa z prędkością 6 000-14 000 obrotów na minutę (RPM). Jak działa sokowirówka do domowych soków?

Produkt jest tu podawany przez rurkę, aż zetknie się bezpośrednio z szybko obracającym się ostrzem. Powstały sok jest wyrzucany z dużą prędkością na boki maszyny przez siłę odśrodkową wirującego kosza. Stamtąd jest przeciskany przez ostre sito do dzbanka lub szklanki. Niska cena i szybki proces wyciskania soku mają swoje wady. Sok z wyciskarki odśrodkowej ma tendencję do szybkiego oddzielania się i rozkładu. A ponieważ produkty są zasadniczo rozdrabniane z dużą prędkością, sok wytwarzany odśrodkowo zawiera do 30% stałych produktów (skórki, nasiona, nierozpuszczalny błonnik i łodygi).

Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa – porównanie

Zatem jak dokonać wyboru, jeśli chodzi o urządzenia typu sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa? Porównanie modeli nic nam nie da, jeśli nie określimy swoich potrzeb. Ilość soku, którą można wycisnąć za pomocą wolnoobrotowych lub szybkich sokowirówek, zależy tak naprawdę od używanego modelu. Chociaż wolnoobrotowe sokowirówki maksymalizują wykorzystanie surowców, sokowirówki odśrodkowe mogą również wytwarzać podobną ilość soku. Jeśli masz ograniczony budżet i jesteś zainteresowany szybkim wytwarzaniem soków, najlepszym rozwiązaniem jest szybka sokowirówka. Jeśli skupiasz się na wydajności wyciskarki i wydobyciu maksimum smaku i wartości odżywczych, to lepsza będzie wyciskarka wolnoobrotowa.