Rozmrażanie pizzy w mikrofali

Tempo współczesnego życia, wymaga od nas poszukiwania sposobów, jak najszybszego przygotowania jedzenia. Dotyczy to zwłaszcza podgrzewania wczorajszego jedzenia.

Pizza w mikrofali – czy to możliwe?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, w mikrofalówce można odgrzewać różne potrawy, nie psując ich smaku, w tym pizzę. Ale jeśli po prostu włożysz pizze do kuchenki mikrofalowej, ciasto może wyschnąć i stać się bardzo twarde. Na szczęście istnieje wygodny sposób na „doprawienie” wczorajszej pizzy w kuchence mikrofalowej, aby ciasto było chrupiące, ale nie twarde. Pizza w mikrofali powinna być podgrzewana z niepełną szklanką wody.

Jak zrobić pizze w mikrofali?

Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić szklankę wody w kuchence mikrofalowej obok pizzy. Podgrzewaj następnie pizze przez około 45 sekund. Twoja pizza będzie wyglądać i smakować tak samo, jak ta dostarczona wczoraj wieczorem. A jak zrobić pizze w mikrofali, aby pieczywo miało chrupiącą skórkę?

Połóż pizzę na arkuszu lub zawiń ją. Możesz podgrzać pizzę jak zwykle, ale będzie smakować lepiej przygotowana właśnie w kuchence mikrofalowej i to w ułamku czasu potrzebnego do odgrzania w standardowym piekarniku.

Jak podgrzać pizze w mikrofali – cenne porady

Jeśli nie wiesz jak podgrzać pizze w mikrofali, przestrzegaj tych zasad. Zawsze używaj naczynia nadającego się do kuchenki mikrofalowej. To nie tylko zapobiegnie awarii, ale wpływa na jakość pizzy. Używanie ściereczki do pieczenia to kolejny sposób na zabezpieczenie się podczas podgrzewania resztek pizzy w kuchence mikrofalowej. Przykrycie skutecznie wchłonie nadmiar wilgoci, a jednocześnie nie pozwoli na wysuszenie kawałków pizzy.

pizza w mikrofali

Pizza do mikrofali – nie używaj dużej mocy

Podczas podgrzewania wczorajszej pizzy używaj małej mocy. Im mniejsza moc, tym lepiej. Im wyższa moc, tym większe prawdopodobieństwo, że kawałki pizzy będą suche lub spalone z powodu zwiększonego promieniowania. Pizza do mikrofali powinna być oddzielona od dodatkowego sera i sosu. Dodatki, takie jak pepperoni, bekon, cebula i tak dalej, mogą nagrzewać się znacznie szybciej niż ciasto do pizzy. Aby uzyskać optymalny efekt, podgrzej tego typu składniki przez krótki czas z pełną mocą, zanim umieścisz resztę pizzy na przykrytym ściereczką talerzu. Po podgrzaniu dodaj je z powrotem ze wszystkimi innymi składnikami, w tym sosem i serem.