Wiele osób chcąc skrócić czas rozmrażania mięsa, wykorzystuje do tego celu kuchenkę mikrofalową.
Poprawne rozmrażanie mięsa w mikrofali
Steki wieprzowe, hamburgery, udka z kurczaka, pieczeń cielęca. Mięso wszelkiego rodzaju jest łatwe do zamrożenia, ale co z procesem rozmrażania ? Wiele osób wykorzystuje do tego celu mikrofale. Przede wszystkim upewnij się, że kuchenka mikrofalowa jest wyposażona w funkcję rozmrażania: zazwyczaj na panelu sterowania widoczny jest symbol rozmrażania (płatek śniegu lub płatek śniegu z kroplą). Następnie wyjmij mięso z zamrażarki i umieść je w pojemniku nadającym się do kuchenek mikrofalowych. Następnie ustaw specjalne ustawienia. Rozmrażanie mięsa w mikrofali jest możliwe na dwa sposoby:
• Rozmrażanie na wagę. Wybierz wagę produktu (od 100 g do 2 kg), a odpowiedni tryb rozmrażania zostanie ustawiony automatycznie;
• Rozmrażaj według czasu. Można wybrać czas rozmrażania od 10 do 95 minut.
Jak rozmrozić mięso w mikrofali przy pomocy pary?
Czy kiedykolwiek próbowałeś rozmrażać mięso za pomocą pary ? Jeśli nie, warto spróbować. Dzięki akcesoriom do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej możesz osiągnąć niesamowite rezultaty, jeśli chodzi o to, jak rozmrozić mięso w mikrofali. Proces ten zapewnia bardzo równomierne rozmrażanie oraz zachowanie cennych substancji zawartych w mięsie.
Jak rozmrozić mięso mielone w mikrofali – przydatne wskazówki
Wiesz już jak rozmrozić mięso mielone w mikrofali. Oto wybór przydatnych wskazówek, które mogą ułatwić i usprawnić proces rozmrażania:
• Gotuj mięso natychmiast po rozmrożeniu w kuchence mikrofalowej.
• Używaj tylko pojemników, pokrywek i opakowań, które są wyraźnie oznaczone jako nadające się do kuchenek mikrofalowych.
• Przed rozmrażaniem należy wyjąć żywność z nieodpowiednich opakowań, takich jak tacki styropianowe, plastikowe opakowania i kartony.
Funkcja rozmrażania w mikrofali a przygotowanie mięsa
Przede wszystkim musisz wyjąć mięso z zamrażarki i pozbyć się opakowania, czy to zwykłej torebki, folii spożywczej czy dowolnego pojemnika. Nawet jeśli mięso zostało kupione w piankowej podkładce, którą teoretycznie można włożyć do mikrofali, nie należy tego robić – płyn zawarty w opakowaniu zacznie się gotować, co nie jest dobre dla nas do rozmrożenia produktu. Po ułożeniu produktu i uruchomieniu urządzenia włączy się funkcja rozmrażania w mikrofali.
Poprawne rozmrażanie w mikrofali - oznaczenie
Wkładamy naczynia z mięsem na szklaną tacę do kuchenki mikrofalowej i włączamy tryb rozmrażanie w mikrofali. Oznaczenie tej funkcji w zależności od modelu kuchenki mikrofalowej może nazywać się „Rozmrażanie”, „Szybkie rozmrażanie” lub po prostu być oznaczone symbolicznym obrazem kropel, lub płatków śniegu. Po wybraniu trybu wybierz rodzaj produktu („Mięso”) i włącz urządzenie. Program rozmrażania wyróżnia się tym, że kuchenka mikrofalowa działa z niską mocą i przez krótki czas (zwykle 2-3 minuty).