Szybkie i skuteczne czyszczenie piekarnika sodą

Jeśli ścianki piekarnika są pokryte tłuszczem, który pali się i śmierdzi za każdym razem, gdy go włączasz, a na drzwiczkach utworzył się brązowy nalot, to najwyższy czas, aby wziąć się za wyczyszczenie urządzenia.

Czyszczenie piekarnika sodą – jak się do tego przygotować?

Nowoczesne piekarniki, zwłaszcza elektryczne, często wyposażone są w systemy samoczyszczące. Ale te funkcje znacznie zwiększają koszt urządzenia. Większość użytkowników preferuje piece z konwencjonalnym czyszczeniem hydrolizą. Czyszczenie piekarnika sprowadza się tu do włożenia blachy do pieczenia z wodą do nagrzanego piekarnika. Uwalniająca się para stopi tłuszcz. Jednak sama woda często nie wystarcza. Jeśli plamy są zaschnięte i stare, potrzebne są pomocnicze środki czyszczące. Skutecznym sposobem jest czyszczenie piekarnika sodą. Zanim się tego podejmiemy, należy pamiętać o kilku zasadach.
• Jeśli po każdym gotowaniu wycierasz wewnętrzną powierzchnię piekarnika, a raz na półtora tygodnia parujesz piekarnik wodą i detergentem, praktycznie nie będziesz musiał go czyścić.
• Aby brud lepiej się wchłaniał, rozgrzej nieco piekarnik, włączając go w temperaturze 50°C na 15–20 minut.
• Bezpośrednio przed czyszczeniem wyjmij tace, zdejmij prowadnice boczne. Jeśli model urządzenia na to pozwala, zdejmij również drzwi i szybę. Łatwiej jest myć je wszystkie osobno.
• Nie używaj ściernych gąbek ani metalowych skrobaków. Wcieranie w nie tłuszczu może uszkodzić emalię piekarnika. Lepiej jest pracować gąbką lub miękką ściereczką.
• Nigdy nie stosuj środków czyszczących, zwłaszcza chemicznych, do wentylatora piekarnika i elementów grzejnych.
• Po wyczyszczeniu pozostaw otwarte drzwi piekarnika na kilka godzin, aby wyschły i zniknęły obce zapachy.
• Zapach pozostał? Rozpuść 10-15 tabletek węgla aktywnego w szklance wody i wstaw do piekarnika na kilka godzin. Węgiel pochłania brzydkie zapachy.

Jak wyczyścić piekarnik sodą – najprostszy sposób

Soda oczyszczona doskonale usuwa świeże plamy i brązowe osady ze szkła żaroodpornego. Na bazie sody możesz przygotować pastę do czyszczenia piekarnika lub możesz to zrobić samą sodą.

Jeśli nie wiesz jak wyczyścić piekarnik sodą, to wstępnie nałóż ją na ścianki piekarnika (możesz to zrobić wilgotną gąbką). Spryskaj je lekko wodą z butelki z rozpylaczem i pozostaw na 60 minut. Po godzinie wyczyść piekarnik gąbką zwilżoną wodą z mydłem i osusz ręcznikiem papierowym. Stare plamy najlepiej usuwać sodą oczyszczoną i octem. Kiedy ocet i soda oczyszczona reagują, uwalnia się dwutlenek węgla. Niszczy nawet zaschniętą tłustą płytkę nazębną. Najpierw pokryj wnętrze piekarnika octem stołowym, a następnie nałóż sodę oczyszczoną wilgotną gąbką. Pozostaw piekarnik na kilka godzin, a następnie umyj go ciepłą wodą. Jeśli niektóre plamy nie zniknęły, przetrzyj je gąbką zamoczoną w occie.

czyszczenie piekarnika sodą

Sól, ocet i soda do czyszczenia piekarnika

W sklepach znajdziemy szeroką gamę detergentów do czyszczenia piekarników. Ale najczęściej zawierają agresywne substancje, które mogą powodować podrażnienia i oparzenia skóry. Mogą też powodować reakcję alergiczną. Dlatego do czyszczenia piekarnika lepiej jest używać produktów, które są obecne w każdej kuchni. Mianowicie sól, ocet i soda do czyszczenia piekarnika.

Ocet to kwas, który usuwa plamy i zabija bakterie. Soda to zasada, która pozwala zneutralizować agresywne działanie octu. Posiada łagodne właściwości ścierne. Reakcja, która zachodzi, gdy te dwa składniki wchodzą w interakcje, może pozwolić usunąć nawet oporny tłuszcz i płytkę. Dlatego czyszczenie piekarnika w domu za pomocą sody oczyszczonej i octu jest znacznie łatwiejsze i skuteczniejsze.

W celu uzyskania jak najlepszego efektu oczyszczenia konieczne jest jednoczesne użycie sody, octu i soli. Po podgrzaniu sól rozpuszcza tłuste osady i pozbycie się brudu będzie wówczas znacznie łatwiejsze. Jednoczesne działanie tych trzech składników pozwala szybko i bez wysiłku oczyścić każdą powierzchnię. Aby wyczyścić piekarnik sodą, octem i solą, musisz wykonać następujące czynności:
• Wymieszaj sodę oczyszczoną z wodą, aby zrobić z niej pastę.
• Za pomocą gąbki równomiernie rozprowadź ją po wnętrzu piekarnika.
• Wlej 500 ml. wody do naczynia żaroodpornego. Dodaj 350 g soli i łyżkę octu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
• Ustaw temperaturę na 200°C.
• Umieść przygotowany roztwór na dnie nagrzanego piekarnika na pół godziny.
• Wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia na 20-30 minut.
• Wyjmij pojemnik z roztworem. Dokładnie wytrzyj piekarnik, starannie, po wszystkich powierzchniach.
• Na koniec należy pozostawić otwarte drzwiczki piekarnika do całkowitego wyschnięcia.