Jak przygotować idealny popcorn w mikrofalówce

Wspaniale jest wieczorem obejrzeć dobry film z całą rodziną i chrupać swój ulubiony popcorn. Wszystko, czego potrzebujesz to kuchenka mikrofalowa, kukurydza i 5 minut twojego czasu.

Popcorn z mikrofali – naczynie

Jak zrobić popcorn w mikrofalówce? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Potrzebujemy ziaren kukurydzy. Ziarna muszą być dobrze wysuszone. Możesz wziąć ziarna z gotowych opakowań fabrycznego popcornu lub możesz samodzielnie wysuszyć ziarna.

W mikrofalówce umieść papier pergaminowy. Przypominam, że w żadnym wypadku nie należy używać w kuchenkach mikrofalowych metalowych przedmiotów, a także naczyń z błyszczącą powłoką i wzorem. Ale wszystkie rodzaje naczyń szklanych, a także naczynia porcelanowe, papierowe i drewniane nadają się na popcorn z mikrofali.

Przygotuj popcorn do mikrofali

Jeśli przygotowujesz solony popcorn, to oprócz soli możesz dodać inne suszone przyprawy: suszony koperek, paprykę, czosnek w proszku. Możesz też przygotować popcorn do mikrofali na słodko – w tym przypadku nie powinieneś dodawać soli, ale cukier puder, cukier waniliowy i cynamon.

Przykryj naczynie z ziarnami pokrywką do kuchenki mikrofalowej. W przeciwnym razie popcorn rozsypie się po całym piekarniku. Gotuj przy mocy 1000 przez 2-3 minuty, przy mocy 800 przez 3-4 minuty, przy mocy 600 przez 5 minut. Gdy tylko trzaski ustaną, natychmiast wyłącz piekarnik, aby popcorn się nie przypalił. Ziarna, które nie pękły, można ponownie wykorzystać.

popcorn z mikrofali

Czy popcorn z mikrofali jest zdrowy – fakty i mity

Wiele osób zastanawia się, czy popcorn z mikrofali jest zdrowy? W sensie technicznym popcorn przygotowany w mikrofalówce nie różni się od innych popcornów. Kluczowy składnik jest ten sam - ziarna kukurydzy, tylko tym razem są podgrzewane promieniowaniem. Pakowany próżniowo popcorn to dość pożywna przekąska. Po ugotowaniu jest produktem pełnoziarnistym o niskiej zawartości kalorii, ale bogatym w błonnik i polifenole (przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego). Problem z popcornem podgrzewanym w kuchence mikrofalowej nie dotyczy popcornu ani nawet kuchenki mikrofalowej, ale chemikaliów w opakowaniu.

Na początku XXI wieku w gazetach często pojawiały się historie o hospitalizacjach pracowników fabryki popcornu. Naukowcy odkryli, że chemiczny diacetyl, używany do nadania prażonej kukurydzy oleistego smaku i zapachu, powoduje niebezpieczną chorobę zwaną zapaleniem oskrzelików, jeśli dostanie się do płuc w dużych ilościach. Wkrótce potem większość firm usunęła diacetyl ze swoich produktów.

Jako składnik żywności diacetyl jest nieszkodliwy, chyba że zostanie podgrzany. Jednak w temperaturach tak wysokich, jak w kuchence mikrofalowej, odparowuje i staje się trujący. Na szczęście dziś nie jest on używany w opakowaniach gotowego popcornu.

Jak zrobić popcorn w mikrofali – wybierz odpowiedni olej

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić popcorn w mikrofali, to dobrym rozwiązaniem jest dodanie nieco oleju. Wybieraj oleje rafinowane, które są bardziej odporne na ciepło i mają wyższy punkt dymienia. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, użyj oleju o wysokim punkcie dymienia. Najpopularniejsze oleje o wysokim punkcie dymienia to rafinowane odmiany słonecznika, oliwek i winogron.

Popcorn do mikrofalówki – czego unikać?

Wybierając popcorn do mikrofalówki, zwróć uwagę na jego opakowanie. Te nie powinno zawierać PFC. W przypadku popcornu do mikrofali PFC są stosowane po wewnętrznej stronie opakowania w celu zapewnienia uszczelnienia. Kiedy torebka popcornu jest podgrzewana w kuchence mikrofalowej, PFC rozkładają się na kwas perfluorooktanowy (PFOA), pestycyd, który uważa się za rakotwórczy. PFOA, znany również jako C8, dostaje się do krwioobiegu i jest bardzo powoli wypłukiwany z organizmu.