Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą kupić

Chcesz poprawić swoją dietę, nie rezygnując z ulubionych smażonych potraw? Frytkownice są w tym kontekście dobrym rozwiązaniem. Pozostaje ci tylko wybrać – czy wolisz model tradycyjny, czy frytkownicę beztłuszczową?

Którą frytkownicę wybrać – tradycyjną czy beztłuszczową?

W tradycyjnej frytkownicy, produkty smażysz na oleju. W urządzeniu Airfryer smażysz je gorącym powietrzem. Obie frytkownice mają zalety i wady. Z pewnością smażenie bez udziału oleju jest zdrowsze. Frytkownica bezolejowa pozwala też na pieczenie i grillowanie oraz łatwiej ją wyczyścić. Z kolei tradycyjne urządzenia przygotowują produkty szybciej i są tańsze, jednakowo, jeśli chodzi o zakup, jak i koszty eksploatacji.

Frytkownica bezolejowa umożliwia smażenie gorącym powietrzem. Można to porównać do działania piekarnika z wentylatorem. To zdrowy sposób smażenia przekąsek, ponieważ nie używa się tu oleju do smażenia. Frytki są dzięki temu znacznie zdrowsze, ale nie smakują jak frytki z snack-baru.

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła

Jak działa ​beztłuszczowa?

Frytkownica beztłuszczowa wyposażona jest w nową technologię, która polega na tym, że powietrze będzie krążyć wewnątrz z wysoką temperaturą i dużą prędkością. Dzięki temu potrawa ma chrupiącą skórkę, jaką znamy, ale bez dodatku dużej ilości oleju. Podczas przygotowania frytek praktycznie nie wyczuwasz zapachów smażenia, więc możesz np. postawić urządzenie na blacie. Ponadto w urządzeniu można przygotować więcej produktów niż tylko frytki i przekąski.

Podczas smażenia na patelni przekąski zanurza się w oleju lub tłuszczu. Gdy tłuszcz wystarczająco się rozgrzeje, wrzucasz frytki lub przekąski na patelnię. Przekąski są chrupiące, ale zawierają dużo tłuszczu i dlatego są niezdrowe. Airfryer służy nie tylko do smażenia, ale także do pieczenia i grillowania. Oprócz frytek i przekąsek można z niej przyrządzić wiele innych dań. Możesz np. grillować udko kurczaka lub piec ziemniaki, warzywa, quiche lub babeczki. Czas pieczenia w urządzeniu Airfryer różni się w zależności od potrawy. Frytkownica Airfryer potrzebuje średnio 20 minut na upieczenie frytek. Zaletą frytkownicy tego typu, jest to, że szybko się nagrzewa i jest gotowa do użycia.

Czyszczenie urządzenia tego typu jest bardzo łatwe. Części nie brudzą się tak jak we frytkownicy, ponieważ nie zużywa się tu oleju. Po prostu wkładasz poszczególne części do zmywarki lub myjesz je ręcznie. Urządzenie po wyschnięciu będzie natychmiast ponownie gotowe do użytku.

Czyszczenie frytkownicy wymaga więcej pracy. W każdym przypadku należy regularnie wymieniać tłuszcz i odpowiednio go utylizować. Istnieją frytkownice, które można rozebrać w celu łatwiejszego czyszczenia, ale czyszczenie tłustych, zbrylonych części jest zawsze żmudną pracą.

Wady frytkownic beztłuszczowych

Takie rozwiązanie ma też swoje wady. To wysokie zużycie energii, ryzyko stłuczenia szklanej kolby oraz konieczność obracania niektórych produktów. Trudno jednak jednoznacznie powiedzieć, co jest lepsze frytkownica tradycyjna czy bez olejowa. Oba urządzenia mają szereg zalet, ale frytkownica na bazie gorącego powietrza, z pewnością jest wygodniejsza w użyciu.

Frytkownice tradycyjne - smażenie na tłuszczu

Tradycyjna frytkownica, to w zasadzie duże garnki z metalowym koszem, w którym umieszcza się jedzenie. Piec podgrzewa olej, a termometr służy do sprawdzania temperatury potraw. W większości przypadków są to frytkownice elektryczne. Istnieje wiele różnych typów frytkownic elektrycznych, z których każda ma własny zestaw funkcji i specyfikacji. Z zewnątrz frytkownice pozostają zimne, więc nie stanowią zagrożenia. Z łatwością można je postawić na blacie lub w dowolnym wybranym przez ciebie miejscu. Tego typu frytkownice są szczególnie chętnie wykorzystywane w restauracjach, gdzie trzeba ugotować wiele potraw jednocześnie i często stosuje się smażenie w głębokim tłuszczu.