Jaki grill elektryczny wybrać do domu,na balkon, ogród?

Pierwsze ciepłe wiosenne dni to czas, kiedy chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Lubimy nie tylko spacery, ale także biesiady przy grillu w gronie przyjaciół i znajomych. Grillowanie nie bez powodu cieszy się bardzo dużą popularnością. Na grillu można przygotować nie tylko smaczne, aromatyczne dania z mięs i ryb. Grillować można również warzywa oraz owoce. Co więcej, grillować może dzisiaj każda osoba bez względu na wiek. Dzisiaj w sprzedaży znajdują się bardzo różne rodzaje grillów. Na rynku dostępne są nie tylko grille węglowe, ale także gazowe oraz elektryczne. Te ostatnie cieszą się bardzo dużą popularnością. Dzięki nim można bowiem grillować nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie i w domu. Pojawia się jednak pytanie: jaki wybrać grill elektryczny?

Jaki grill elektryczny wybrać do domu

Grill elektryczny jaki wybrać – na co zwrócić uwagę na zakupach?

Cieszące się coraz większą popularnością grille elektryczne dostępne są w bardzo różnych wariantach. Różnią się między sobą między innymi elementem grzewczym, który jest ich najbardziej istotnym elementem. W ofercie sprzedażowej można znaleźć zarówno grille z płytą, jak i z rożnem. Różny może być także materiał, z którego płyta grzewcza została wykonana. Producenci proponują grille elektryczne z płytą teflonową bądź ceramiczną. Jak widać, decyzja o tym, jaki wybrać grill elektryczny nie będzie należała do najłatwiejszych. Warto dodać, że nie są to jeszcze wszystkie różnice dzielące różne modele grilli elektrycznych. Poszczególne modele mogą się jeszcze różnić wielkością, wyglądem, trwałością oraz ceną.

Jakie rodzaje grilli elektrycznych są dostępne w rynkowej ofercie?

W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów grilli elektrycznych. Do tych, które oferowane są najczęściej zalicza się modele wyposażone w płytę grzewczą. Do jej wykonania wykorzystywane są wspomniane wyżej materiały. Ich zaletą jest to, że nie przywierają do nich przyrządzane potrawy. Większość modeli tych grilli wyposażona jest dodatkowo w zbiornik przeznaczony na wytapiający się z mięs tłuszcz. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest grill z rusztem. To doskonały model dla osób, które zastanawiają się, jaki grill elektryczny ogrodowy wybrać. Grill z rusztem najbardziej przypomina klasyczne ogrodowe grille węglowe. Nie znaczy to, że w ogrodzie nie sprawdzi się grill z płytą grzewczą. Tym, którzy nie wiedzą, jaki grill elektryczny do domu kupić polecamy model typu raclette. Posiada on  nie tylko płytę grzewczą, ale także mini patelnie, na których można przygotować na przykład grillowany ser. Na tym grillu w tym samym czasie można z łatwością przygotować kilka potraw jednocześnie. W domu sprawdzi się również grill stołowy. To model, który wybierany jest naprawdę bardzo często. W przypadku grilla stołowego możliwe są na ogół trzy pozycje grillowani. Można grillować na całkowicie otwartym, półprzymkniętym albo całkowicie zamkniętym sprzęcie.

Grill elektryczny jaka moc jest najbardziej odpowiednia?

Grille elektryczne różnią się między sobą również mocą. Jest to bardzo ważny parametr, na który na zakupach należy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Jaka moc grilla elektrycznego jest wystarczająca? Większość dostępnych w sprzedaży grilli elektrycznych ma moc od 1000 do 1500 W. Są również urządzenia o mocy poniżej 1000 W oraz takie, których moc jest znacznie większa. Moc urządzenia wpływa nie tylko na jego cenę, ale także na czas grillowania. Najmniej efektywne są grille, które mają moc mniejszą niż 1000 W. Przygotowanie na nich potraw zajmuje bardzo dużo czasu, co wiąże się z większym zużyciem prądu. Na grillu, który ma moc 1500 W czas przygotowania potraw jest niemal taki sam, jak na tradycyjnym grillu węglowym.

Czy potrawy z grilla elektrycznego są zdrowe?

Nad wyborem grilla elektrycznego zastanawia się mnóstwo osób. Wiele z nich nie jest jednak pewna czy przyrządzone na nim potrawy są zdrowe. Otóż nie trzeba się tego obawiać. Grille elektryczne są skonstruowane w taki sposób, aby wytapiający się z potraw mięsnych tłuszcz nie skapywał na płytę grzewczą. Tłuszcz spływa do specjalnego pojemnika, dzięki czemu nie tworzą się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mają rakotwórcze działanie. W czasie grillowania na grillu elektrycznym nie powstaje też dym. Dzięki temu można grillować  w ogrodzie czy na tarasie nie narażając się na konflikty z sąsiadami, którym unoszący się z grilla dym może przeszkadzać. Brak ognia i dymu sprawia też, że grilla elektrycznego można bez obaw używać w zamkniętych pomieszczeniach. Wszystkie model grilli elektrycznych są bardzo łatwe w obsłudze. Łatwo też utrzymać je w czystości. W modelach bardziej zaawansowanych można ustawiać temperaturę.