Jak kupić dobrą gofrownicę?

Chrupiące, podawane na gorąco gofry to wafle, którym jest się naprawdę bardzo trudno oprzeć. Na ogół spożywamy je na słodko, ale można je przygotować także w wersji wytrawnej. Jeśli należysz do miłośników gofrów, nie musisz kupować ich dzisiaj w cukierni. Pyszne gofry można przygotować także w domu. Wśród tak zwanego małego AGD są bowiem urządzenia o nazwie gofrownica, w których każdego dnia możesz przygotowywać smaczne gofry na słodko albo słono. Wybór tego urządzenia nie jest jednak prostą sprawą, gofrownice to urządzenie kuchenne, które jest bardzo zróżnicowane pod wieloma względami. Postaramy się podpowiedzieć Ci, jaka gofrownica jest najlepsza.

Jak kupić dobrą gofrownicę?

Jaka gofrownica najlepsza – na co zwracać uwagę na zakupach?

Gofrownica to urządzenie, które umożliwia jednoczesne przygotowanie – w zależności od modelu - dwóch lub nawet pięciu gofrów w różnym kształcie. Na rynku spotkasz dzisiaj gofrownice, w których upieczesz nie tylko klasyczne kwadratowe gofry, ale także takie w kształcie kwiatka składającego się z kilku serduszek. Niektóre gofrownice posiadają wymienne wkładki. Są to modele, w których przygotujesz nie tylko gofry. Taka gofrownica może Ci służyć także jako opiekacz. Dostępne na rynku gofrownice różnią się nie tylko funkcjami, ale także rodzajem materiału, z którego zostały wykonane ich płytki grzewcze. W rynkowej ofercie znajdziesz urządzenia do pieczenia gofrów z płytkami:-ceramicznymi. Ten rodzaj płytek nagrzewa się bardzo szybko równomiernie. Jeśli zdecydujesz się na zakup takiego urządzenia, to pamiętaj, że rozgrzanych płytek nie można wkładać do zimnej wody, gdy mogą popękać. Ceramiczną gofrownicę musisz myć miękką ściereczką;-teflonowymi. Cieszą się one największą popularnością. Ich powierzchni nie musisz smarować przed pieczeniem tłuszczem. Ceramiczne płytki bardzo łatwo można jednak zarysować, decydując się na zakup teflonowej gofrownicy pamiętaj, że najlepiej jest posługiwać się w trakcie pieczenia drewnianymi lub silikonowymi łopatkami;-żeliwnymi. Mimo swojej wytrzymałości nie cieszą się obecnie dużą popularnością. Żeliwne gofrownice są ciężkie, wymagają też użycia tłuszczu. Wyjątkiem są tylko te urządzenie, których płytki posiadają dodatkowo nieprzywierającą powłokę.

Jaka powinna być moc gofrownicy?

Gofrownice to urządzenia, które są bardzo zróżnicowane pod względem mocy. Niektóre spośród tych urządzeń mają 700 – 750 W. Są też takie, których moc przekracza 1000 W. Jaką moc powinna mieć gofrownica? Wszystko zależy od tego,  jakie gofry chcesz w niej wypiekać. Zbyt mała moc sprawia, że na gofry trzeba bardzo długo czekać. Poza tym w gofrownicy o małej mocy ciężko Ci będzie upiec chrupiące, złote i na pewno dobrze upieczone gofry. Jaka moc gofrownicy będzie najlepsza? Jeśli chcesz osiągnąć naprawdę bardzo dobry efekt, postaw na gofrownicę, której moc jest większa niż 1000 W. W domowych warunkach świetnie sprawdzi się urządzenie o mocy 1300 – 1500 W. Gofrownica – dodatkowe funkcje, które mogą się bardzo przydać. Gofrownice to urządzenie dostępne w bardzo różnych cenach. Jest ona uzależniona nie tylko od ich  mocy, ale także od materiału, z którego je wykonano. Na cenę gofrownicy wpływają także dodatkowe funkcje, w które urządzenia te mogą być wyposażone. W niektórych modelach istnieje możliwość schowania kabla, można też regulować temperaturę. Jeżeli chcesz przygotowywać gofry o różnych kształtach, postaw na urządzenie z wymiennymi płytkami. Jeśli brakuje Ci w kuchni miejsca do przechowywania, zdecyduj się na gofrownicę, która może pełnić dodatkowo funkcję opiekacza. Pamiętaj, że na rynku dostępne są w chwili obecnej nie tylko gofrownice 2 w 1, ale także 3 w 1. W tych ostatnich przygotujesz gofry, tosty oraz donuty, a nawet muffinki.